БИЛКАРСТВО
НАШИ ПРОИЗВОДИ
Приказната за Алкалоид датира од пред повеќе од 80 години, како една од најуспешните компании во Македонија од многу аспекти и е нераздвоен дел од мозаикот на целокупната економска слика во Земјава.
ЗА НАС
Приказната за Алкалоид датира од пред повеќе од 85 години, како една од најуспешните компании во Македонија од многу аспекти и е нераздвоен дел од мозаикот на целокупната економска слика во Земјава.
Алкалоид АД е водечка фармацевтска компанија во Македонија и една од водечките во регионот, со амбиција за понатамошен развој. Компанијата , покрај фармацијата, успешно раководи и со другите нејзини профитни центри - билкарство, козметика, хемија.
Како дел од Алкалоид АД е Профитниот центар - Хемија, Козметика и Билкарство со богата палета производи за широка потрошувачка. Фокусот на Профитниот центар е насочен кон производи со висок квалитет, градење добри односи со потрошувачите и снабдувачите, промоција и продажба на постојните пазари, како и освојување нови.
Одделот Билкарство произведува спектар на чаеви под брендот GOOD NATURE, како и зачини и сушени зеленчуци – GRINI, додатоци на јадењата – Зачинал, јодирана сол и други производи.
ОБРАБОТКА НА БИЛНИ СУРОВИНИ
Корени, листови, овошје, семе... Можностите за преработка ни овозможуваат производство на огромна палета хербален материјал, во внимателно контролирана средина.
РАЗВОЈ НА НОВИ ПРОИЗВОДИ
Способноста на секој производител на чај лежи во уметноста на изнаоѓање вкусови, селектирање една или повеќе билки и формирање хармонични вкусови, истовремено зачувувајќи ја уникатноста на секоја од нив. Ригорозното оценување на вкусот, обезбедува добро мислење на потрошувачите за нашите производи.
МЕШАЊЕ И ПАКУВАЊЕ
Користејќи најразвиена технологија за пакување на чаевите со C24 - машини, обезбедуваме производи со висок квалитет. Чаевите се достапни и во филтер - кесички со двојна комора без алуминиумска жица.
КОНТРОЛА НА КВАЛИТЕТОТ
Квалитетот на сите влезни билки и готови производи е обезбеден со контрола која се врши во нашата добро опремена лабораторија. Наша најважна цел е обезбедување производи со висок квалитет. Обезбедено е следење на сите производи почнувајќи од нивниот развој, преку приемот на сите влезни суровини и други материјали, па сè до излезот на готови производи во маркетите за широка потрошувачка.
СЕРТИФИКАТИ КОИ ГИ ПОСЕДУВАМЕ:
- ISO 9001:2015
- ISO 14001:2015
- ISO 45001:2018
- FSSC 22000 (ver 5.1)/ISO 22000:2018
- HACCP
- Kosher (каде што е применливо)
- HALAL
- ORGANIC EU 834/2007;
- ORGANIC USDA-NOP;
- ORGANIC JAS
- Organic MK (согласно Законот за органско производство на Република Северна Македонија)
- GFCO (каде што е применливо)
Гинко
Гинкото е единствениот преостанат претставник од својата фамилија Ginkgoaceae. Оваа фамилија на предисториски дрвја некогаш вклучувала повеќе видови и растела во изобилство, со највисока биодиверизибилност, во период од 140 до 98 милиони години наназад. Билката исчезнала од фосилниотзапис од западниот дел на Северна Америка пред 24 до 7 милиони години. Денес природно расте во Кина.
Долго време се мислело дека гинкото се култивира само, но откриени се неколку примероци во дивината. Скептиците велат дека овие диворастечки единки се остатоци од насади на будистички монаси, кои го претпочитале како орнаментална култура околу храмовите. Генеричкото име на билката Gingko потекнува од јапонскиот изговор на кинеското име на билката Yin-kuo, што во превод значи „сребрена кајсија“. Латинскиот назив на видот Bilobaдоаѓа од обликот на листовите поделени на два лобуса.
• Upton, Roy. American Herbal Pharmacopeia and therapeutic compendium: Ginkgo leaf, 2003.
Марокански чај од нане
Оваа прекрасна земја е добро позната во светот по својот исклучителен чај од нане. Малкумина знаат дека, освен од нане, чајот се прави и од пoсебен вид зелен чај (Green gunpowder tea). Кај овој вид чај секое ливче од зелениот чај е посебно замотано во мала ролна или во топче. Соодносот меѓу зелениот чај и нането (Mentha spicata) е варијабилен и зависи од оној што го приготвува.
Специјалниот начин на приготвување, исто така, влијае врз единственоста на вкусот на мароканскиoт чај од нане. Топчињата зелен чај најпрвин се потопуваат со мала количина жешка вода, се плакнат и таа вода се истура. Потоа се попарува со останатото количество зовриена вода и се додава нането.Честопати шеќерот се додава во оваа фаза. Како важен момент се смета сипувањето на чајот, кое треба да биде од повисоко за да пени повеќе. Едно од нештата што се секогаш исти е дека билките остануваат во чајникот, а секоја нова чаша чај има нов вкус.
Билката чај (Camellia sinensis)
Во најголем дел од светот под чај се подразбира напивката од Cameillia sinesis.
Напивките од сите други билки се хербални чаеви или тисани (tisanes).
Според Организацијата за храна и за земјоделство при Обединетите нации, втора најконсумирана напивка во светот е чајот од Camellia sinesis, по водата на прво место.Во зависност од периодот на ферментација на листовите од чај, се добиваат различни хербални напивки.
Белиот се добива од најмладите неотворени пупки, додека зелениот чај се добива од млади листови и од пупки на билката чај. Веднаш по собирањето тие се обработуваат термички за да се запре активноста на ензимите и оксидативниот процес. Црниот чај e целосно ферментиран производ, додека улонг е полуферментирана форма на билката чај.
Vaccinium macrocarpon
Фамилија: Ericaceae
Делови што се користат: плод.
Ботанички опис: брусницата е грмушка која може да достигне висина и до 4 метри. Има исправени гранки со листови, грубо назабени и долги 5-12 cm. Цветовите се во форма на штитовидни соцветија собледорозова боја. По цветовите во јуни и во јули се појавуваат црвените бобинки.
Живеалиште: брусницата расте на сончеви и на влажни места во поладните региони на северната хемисфера.
Историја: во Северна Америка брусницата е домородна билка, која сега и комерцијално се одгледува на тие простори. Уште Индијанците ја користеле како храна, како текстилна боја и како лековито средство. Европејците ја откриле брусницата како средство за тргување. Билката за првпат успешно е култивирана на почеток на 19. век и оттогаш расте нејзината употреба. Канада и САД заедно сочинуваат дури и 90 % од светското производство.
Употреба: сокот од брусница и чајот од плодот имаат долга историја на употреба при третман или при превенција на инфекции на уринарниот тракт.
Библиографија
Joanne Barnes, Linda A Anderson and J David Phillipson. Herbal Medicines, third edition. Pharmaceutical Press 2007.
Neto CC, Vinson JA. Cranberry. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. CRC Press 2011.
Ghazala Shaheenet all. Monograph of Vaccinium macrocarpon. Journal of Medicinal Plants Research Vol. 5, 2011.
Чаевите на АЛКАЛОИД го носат логото GOOD NATURE или ДОБРА ПРИРОДА.
Логото означува од каде потекнуваат билките што се користат при подготовка на чајните мешавини. А од каде ако не од добрата, недопрена природа?
Производството на чаевите на Алкалоид АД се одвива според стандардите за квалитет ISO 9001:2015, ISO 14001:2015, ISO 45001:2018, како и HACCP стандардот за производство на безбедна храна.
АЛКАЛОИД АД е единствен производител на сертифицирани органски (organic) чаеви во Македонија. Симболот за органски производи и квалитет е добиен со сертификација на трите сегменти: производи, производство и региони од каде се собираат билните суровини. Билните суровини кои се користат при производство се со еколошко потекло, одгледани без употреба на вештачки ѓубрива, пестициди, адитиви и конзерванси и не се озрачени. Сертификатот е издаден од Control Union Certifications и тоа за методи на еколошко производство согласно регулативите на Европската Унија EEC No.2092/91, USDA-NOP (United States Department of Agriculture - National Organic Programme) и JAS (Japanese Agricultural Standards).
Чаевите и помошните лековити средства од Алкалоид АД се строго контролирани производи и се регистрирани во Министерството за здравство на Р. Северна Македонија, односно, имаат Уверенија за здравствена исправност издадени од Републичкиот завод за здравствена заштита.
КОНТАКТИРАЈТЕ НÉ
ПРОДАЖБИ ПРОИЗВОДИ ЗА ШИРОКА ПОТРОШУВАЧКА ДОМАШЕН ПАЗАР
Никола Ристов
Email:
nristov@alkaloid.com.mk
БИЛНА АПТЕКА СКОПЈЕ
Билјана Лазареска
Tel:
+ 389 2 323 79 75
Email:
blazareska@alkaloid.com.mk
ПРОИЗВОДСТВО И ИСТРАЖУВАЊЕ, РАЗВОЈ И РЕГИСТРАЦИЈА БИЛКА
Маја Стефкова
Tel:
+ 389 2 2461 561
Email:
mstefkova@alkaloid.com.mk
БИЗНИС РАЗВОЈ
ПРОИЗВОДИ ЗА ШИРОКА ПОТРОШУВАЧКА
Андријана Бабуновска
Email:
ababunovska@alkaloid.com.mk
Email:
businessdevelopmentfmcg@alkaloid.com.mk